Saturday, June 27, 2015

Hjelp - partneren min er alene hjemme

Enten man nettopp har fått innvilget visum eller venter på behandling av søknad, kan det være perioder der den utenlandske partneren står uten jobb og nettverk, alene hjemme i et fremmed land.

10 ting partneren din kan gjøre mens han/hun er alene hjemme:

Frivillige aktiviteter
Det er gratis å være frivillig, det føles godt og det er en arena å møte andre mennesker på. På Norges Frivilligsentraler finner man lokale sentraler og andre ressurser. En annen fin frivillig aktivitet er å hjelpe til på arrangement og festivaler.

Norskkurs
Mange av norskkursene i dag bruker Ny i Norge, og dersom man ikke ønsker å betale for kurs eller kursmateriale, kan man sette seg på venteliste og låne via biblioteket.

Øve på norsk sammen andre
Det finnes gratis ressurser for de som ønsker å lære seg norsk (Røde kors har et supert opplegg i Oslo), blant annet sosiale møteplasser hvor man kan øve på norsken. Dersom det ikke finnes der dere bor, er det jo alltids mulig å være den som starter noe slikt? Det finnes også kaféer med ukentlige arrangement for de som ønsker å øve på norsken sin.

Send på skattejakt
En venninne av meg aktiviserte partneren sin ved å sende ham avgårde for å finne ulike attraksjoner, bygg og områder i byen vår. Han måtte dokumentere at han hadde vært der ved å ta bilde med telefonen sin. Eksempel: Hun kunne be ham finne ut hvor slottet var, hvor mange trappetrinn det var foran rådhuset eller hvilken t-bane man må ta for å komme seg til Frognerseteren (Linje 1 - Frognerseteren...).

Biblioteket
Det er mange som nå bruker biblioteket som oppholdssted - det er stille, gratis og det finnes masse bøker på ulike språk og felt. Mannen min bruker fortsatt biblioteket en hel del, og liker at det gir ham "noe å gå til"

Husarbeid
Kanskje ikke det morsomste, men det kan bli veldig usunt med et forhold der en part jobber OG bidrar hjemme, mens den andre bare sturer hjemme uten å vaske, rydde og ordne. Noen menn vil kanskje synes det er et nederlag å både gå uten arbeid OG gjøre typiske kvinneoppgaver hjemme, men finner man kompromisser som begge kan leve med er det nok lurt at den som går hjemme tar en større del.

Bli en kløpper på å finne arrangementer
Dersom man bor på et sted av en viss størrelse er det godt mulig at det er en hel del morro som skjer uten at man vet om det. Lær partneren din hvordan han/hun kan søke etter arrangementer: utstillinger, forelesninger, debatter og events. En hel del foregår på dagtid, mye er på engelsk, og noen ganger får man servert mat til og med. Sjekk lokale kulturinstutisjoner, fagforeninger og interesseorganisasjoner jevnlig, og meld dere på nyhetsbrev.

Småjobber i hjemmet og for venner og familie
Enten det er å fikse ting, lage småting, passe en undulat - det er veldig godt for selvfølelsen å bidra. Småjobber under 4000 er skattefrie, og det blir en slags gråsone hvorvidt man kan ta betalte småjobber dersom man ikke har opphold/skattekort.

Dra på lunchdate
Har du mulighet, så kan dere møtes til lunsj en gang i blant. Partneren din kommer seg ut på dagtid, og du får et avbrekk fra rutinene ellers. Eventuelt kan du bli plukket opp etter jobb?

Ta et kurs eller prøv noe nytt sammen
Vi meldte oss inn i et kor, det går ann å prøve seg på dansing, melde seg på et quiz-lag, håndarbeidslag, sportslag eller turforeninger.

No comments:

Post a Comment